Rotterdam.

Uit de schoolkrant

Chinees leren. Volg cursus Chinees bij Chinese School Rotterdam.

Chinese Schooltest Algemene Chinese Vereniging in Nederland ACV, belangenvereniging voor Chinezen in Nederland. Het zou handiger zijn als Nederlandse scholieren eerst goed Nederlands leren. Laat je mobiel het woord doen in China! Download Chinese zinnen en laat je mobiel spreken. Waarom zouden Nederlanders geen Chinees hoeven leren maar de Chinezen wel Engels? Als China zo'n global power wordt, prima, geef dan maar Chinees op middelbare scholen. Chinees op school is leuk en leerzaam, maar verwacht er geen economische wonderen van. Ik heb Nederlands, Duits, Frans, Engels, Latijn, Grieks en Fries. Chinese karakters kun je meer vergelijken met tekeningetjes, dus misschien is dat gemakkelijker voor deze mensen. Die chinezen zijn nu op school bezig om Engels te leren, aangezien wij dit ook doen kunnen we toch communiceren.

Cursussen Chinees, koken, kungfu etc bij Yurong in Beijing. Leg eens uit wat je bedoelt met 'een vak dat je makkelijk kunt halen'? Bij mijn weten is Chinees helemaal niet makkelijk. Ik vind het wel een goed idee, zolang het inderdaad een keuze blijft en niet verplicht is. Zeg ik dat? Ik reageerde alleen op de stelling dat geen hond duits zou spreken, wat gewoon kant en klare onzin is. Arabisch en Fries waren voor mij niet verplicht heur. Dan kunnen jongeren zelf kiezen welke taal ze extra willen leren. Ik mag niet gemeen doen tegen onschuldige forumers.

Misschien is het gewoon verstandig om alleen Engels en Nederlands verplicht te stellen. Wat wij hier in Nederland kunnen verkopen is know how. Deze cursus is uitstekend geschikt als voorbereiding voor werken en reizen in China buiten de grote steden. Met deze vraag wisten Greenpeace directeur Liesbeth van Tongeren en Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, wel raad. Straks hebben ze vanalles gehad en kunnen helemaal niets, liever wat minder, maar wel op niveau.

In ieder geval niet makkelijker dan welke andere taal dan ook en waarschijnlijk ook niet moeilijker. Die aziaten die met ons zaken doen spreken allemaal goed engels, dus dat chinees is dan ook niet nodig. Interessante taal, misschien ook nog eens heel handig hoewel ik denk dat de Chinezen eerder Engels leren dan wij Mandarijn, maar verplichten lijkt me overdreven. Het heeft namelijk geen vast alfabet; alleen duizenden karakters. Het terrein van onze leslocatie was vroeger het verblijf van een Qing-dynastie prinses. Er zijn 50x meer scholieren dan leraren, als nou in theorie iedere student 500 per maand kreeg.

Lijkt me ook een beetje belachelijk om het verplicht te gaan stellen, als veel jongeren in Nederland niet eens goed frans en engels kunnen; wat toch prioriteit heeft als je het mij vraagt. Laat ze eerst eens behoorlijk duits en frans leren voordat ze die kinderen lastig vallen met nog meer talen. Waarom denkt iedereen toch dat Chinees een belangrijke wereldtaal gaat worden? Die gasten leren allemaal Engels. Maar wel belachelijk dat de beurs van de studenten word gebruikt voor de centen van de leraren. Ik denk dat men bedoelt dat ze willen invoeren dat Chinees een officieel eindexamenvak kan zijn. Tot een eis uit de Kamer voor een actieplan van het kabinet kwam het niet. Naast Nederlands, Engels, Frans, Duits, Arabisch, Fries moet nu ook Chinees verplicht worden op het voortgezet onderwijs. De video wordt op dit moment verwerkt zodat deze beschikbaar komt, kom later nog eens terug.

Advertenties